17/03/2017

INTERACTIEVE PROJECTIEWAND VOOR 'DE WERELD VAN DE VOC'

Bij het Nationaal Archief ligt bijna 1000 jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in ruim 110 kilometer archieven. Het komend jaar staat de tentoonstelling ‘De Wereld van de VOC’ op de agenda. Bazelmans AVR verzorgt de AV-techniek voor deze inkijk in de roerige jaren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Een interactieve projectiewand is de blikvanger van deze bijzondere expositie.    

Hoofdrol audiovisuele techniek
Bijna 200 jaar lang – van 1602 tot 1798 – heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Om deze geschiedenis van de VOC tot leven te brengen, is er een belangrijke rol weggelegd voor audiovisuele techniek. Bazelmans AVR kreeg de opdracht om vaste presentatiemiddelen te realiseren. Maar liefst 450 uur waren onze technici bezig met ontwerp, engineering, installatie, afstemming en overleg met creatieve ontwerpers. 

Reis door de geschiedenis
De kennismaking met technische hulpmiddelen begint al bij binnenkomst. In totaal beschikt het Nationaal Archief over 80 tablets die bezoekers ontvangen bij de entree. Via het tablet maken ze op interactieve wijze een reis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer. En aan de hand van persoonlijke verhalen krijgen ze een prima impressie van de geschiedenis van de VOC. Op de denkbeeldige reis kunnen ze 8 keer plaatsnemen op verschillende bankjes waarin een lcd-touchscreen geïntegreerd is. Dit scherm maakt het mogelijk om in een handomdraai informatie op te vragen.  

Eyecatcher pur sang
Eyecatcher in de tentoonstelling is een grote interactieve projectiewand. Bazelmans AVR installeerde in totaal 16 beamers, waarvan er 10 een levensgroot beeld van de zee weergeven. Via een drukknop kunnen bezoekers een korte video afspelen. De weergave hiervan is in de zee. Om synchroon beelden te tonen, worden 30 HD-players centraal aangestuurd. Het samenspel tussen beeld en geluid geeft eveneens een bijzondere dimensie aan de reis. Filmpjes of geluidsfragmenten starten automatisch als bezoekers een hoofdtelefoon opzetten. Soundlasers zorgen tot slot voor een extra beleving: ze zorgen ervoor dat het geluid uit het getoond object komt.       

Toespraak minister Bussemakers
Onze nationale schatkamer in Den Haag organiseert regelmatig exposities. Nog nooit was het aandeel van audiovisuele hulpmiddelen zo groot als bij de tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’. Op 23 februari vond de opening van de tentoonstelling plaats met een toespraak van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Behalve de minister waren ook de burgemeesters van de 7 VOC-handelssteden van de partij. De tentoonstelling loopt nog tot 7 januari 2018. 


Opdrachtgever: Nationaal Archief / Fotografie Anne Reitsma

Delen op:
Vestiging Veldhoven
Vestiging Amstelveen
De Run 4537
Kuiperij 3
5503 LT Veldhoven
1185 XS Amstelveen
tel. 040 25 44 222
tel. 020 44 15 060
fax 040 25 44 733
fax 020 64 04 370